YOLakki.fi


Lakin valmistusFredrikson logo

Laadukasta käsityötä Suomesta

Fredrikson on yksi Pohjois-Euroopan suurimmista ja maineikkaimmista lakkitehtaista ja -merkeistä. Fredrikson tunnetaan kenties parhaiten ylioppilaslakkien valmistajana, mutta yrityksen värikäs historia kattaa asusteet aina ruseteista damaskeihin ja sota-ajan karvalakkeihin.

Ylioppilaslakki- ja ammattilakkitehdas sijaitsee edelleen Jyväskylässä, jossa jokainen lakki tehdään tänäkin päivänä käsityönä, perinteisin työtavoin ja menetelmin. Sesongeittain vaihtuva lakkimallisto suunnitellaan huolella, ja jokainen valmis tuote on valmistettu eettisiä ja ekologisia arvoja kunnioittaen. Lakin valmistus vaatii yhä suuren määrän käsityötä ja erikoisammattitaitoa. Fredriksonin valmistujaislakeilla on Avainlipputunnus täyden kotimaisuutensa ansiosta. 

Lakin valmistus

Fredrikson valmistaa vuodessa yli 30 000 ylioppilaslakkia, jotka tänäkin päivänä tehdään suurelta osin käsityönä. Esimerkiksi materiaalien leikkaus, lakin viimeistely ja lyyran kiinnittäminen ovat käsityönä tehtäviä vaiheita. Lakit valmistetaan Jyväskylässä. Alan parhaat ammattilaiset panostavat huolelliseen työhön ylioppilas- ja valmistujaislakkeja tehdessään. 

Lakin viimeistely

Iso rooli on viimeistelyllä, jonka toisessa vaiheessa lakki  laitetaan uuniin. Tämä ns. tukitus on valmistuksen viimeinen ja tärkeä vaihe, jossa lakki saa lopullisen muotonsa. Valmis lakki on aina huolellisesti viimeistelty hattumestarin taidonnäyte.

Suomalaista työtä

Fredriksonin ylioppilas- ja valmistujaislakit valmistetaan käsityönä Suomessa. Tuotteille on myönnetty Avainlippu-merkki.

Lakkitehtaan lyhyt historia

Nykyään trendikkäitä lakkeja valmistava Fredrikson aloitti toimintansa jyväskyläläisenä kravatti- ja rusettitehtaana vuonna 1887. Kravattien ja rusettien menekin ollessa hyvä, tukkukauppias Anton Fredrikson päätti laajentaa toimintaansa myös lakkien valmistukseen. Ja vieläkin valikoima laajeni, sillä pian tehtaassa valmistettiin myös hansikkaita ja damaskeja.

Kun Ensimmäinen maailmansota myrskysi, Fredrikson selvisi aikakaudesta toimittamalla lakkeja muun muassa Venäjän armeijalle. Myöhemmin myös Suomen valkoinen armeija sai lakkinsa Jyväskylästä. Entinen rusettien ja damaskien valmistaja vaatetti nyt armeijaa. Sekä talvi- että jatkosodan suomalaiset taistelijat saivat armeijan talvi- ja kesälakkinsa Fredriksonilta.

Vuonna 1954 yrityksen johtoon siirtyi jo kolmannen polven edustaja, kun Anton Fredriksonin pojanpoika Eero Fredrikson astui isänsä Onnin saappaisiin. Yritys kukoisti useita vuosikymmeniä, kunnes vuoden 1975 öljykriisin jälkeen yhtiön tulos painui tappiolle. Sen jälkeen Fredrikson keskittyi valmistamaan vain lakkeja. Pian Suomea ravistelikin jo lama, jonka vaikutuksilta ei vältytty.

Fredriksonia laajennettiin Venäjällekin, mutta maan devalvaatio ei ollut hattutehtaalle suostuisa. Reilun vuosisadan aikana yritys on kiivennyt sotien ja konkurssien kautta alan huipulle, ja kuten kaikki hyvin tiedämme - lähes jokaisen valmistuvan uuden opiskelijan päähän. Tällä hetkellä Fredrikson on osa M.A.S.I Company -konsernia.

(Lähde: Fredrikson)